فشار خون بالا چیست ؟ فشار خون بالا از جمله بیماری هایی است که به دلیل نداشتن علائم خاص، قاتل خاموش نامیده میشود. هنگامی که قلب شما می تپد، خون را در بدن شما پمپ می کند تا انرژی و اکسیژن مورد نیاز را به بدن بدهد. فشار خون به مقدار فشاری گفته میشود که توسط خون به دیواره رگ ها وارد می شود، هنگامی که قلب خون بیشتری را به رگ ها پمپاژ می کند فشار خون بالا می رود.
اندازه گیری فشار خون
فشار خون به کمک دو عدد اندازه گیری و بیان می شود. به عنوان مثال گفته می شود که “فشار خون ۱۲۰ روی ۸۰” میلی متر جیوه است. عدد اول فشار خون سیستولیک است که نشان دهنده ی حداکثر فشار خونی است که بر اثر ضربان قلب در شریان ها به وجود می آید.
عدد دوم فشار خون دیاستولیک است که نشان دهنده ی حداقل فشار خون موجود در شریان هاست و زمانی را نشان می دهد که قلب در حال استراحت و پر شدن مجدد است.
فشار خون بالا چه عددی است؟
انجمن قلب آمریکا اعلام کرده که اگر فشار خون سیستولیک بین ۱۲۰ و ۱۳۹ و دیاستولیک بین ۸۰ تا ۸۹ میلی متر جیوه باشد، افراد مستعد ابتلا به فشار خون بالا هستند، اگر فشار خون ۱۴۰/۹۰ یا بالاتر باشد فرد فشار خون بالا دارد.
اگر فشار خون شما به بالاتر از ۱۸۰/۱۱۰ برسد در مرحله ی بحران هستید و باید سریع به پزشک مراجعه کنید.
علائم و نشانه ها فشار خون بالا
برخی افراد مبتلا به فشار خون بالا ، دارای علائمی نظیر سردرد (به ویژه در پشت سر و در هنگام صبح) و همچنین احساس سبکی سر، تهوع، وزوز گوش (بصورت همهمه یا سوت کشیدن)، تاری دید یا غش کردن میباشند.
در آزمایش بالینی در صورت تشخیص رتینوپاتی ناشی از پرفشاری خون در معاینهٔ تهِ چشم از طریق افتالموسکوپی (مشاهدهٔ پشت چشم)، وجود پرفشاری خون مشکوک خواهد بود.
علل فشار خون بالا
علت فشار خون بالا در بیش از ۹۵ درصد موارد ناشناخته است. این نوع فشار خون را “فشار خون اولیه” می نامند.
در ۵ درصد باقی مانده یک علت زمینه ای باعث بروز فشار خون می شود که در این حالت به آن “فشار خون ثانویه” گفته می شود.
برخی از علل فشار خون ثانویه عبارتند از:
- بیماری های مزمن کلیوی
- بیماری در عروق خونی کلیه ها
- مصرف بیش از حد الکل
- اختلالات هورمونی
- تومور غدد درون ریز
- خطرات فشار خون بالا
فشار خون اگر درمان نشود، در طول زمان باعث بروز بیماری های قلبی مانند سکته و نارسایی های قلبی خواهد شد و حتی ممکن است به سکته مغزی هم منجر شود.
مشکلات دیگری که ممکن است بروز کنند شامل:
- از دست دادن بینایی
- نارسایی کلیوی
- اختلال در نعوظ
- تجمع مایعات در ریهها
- از دست دادن حافظه
- تشخیص فشار خون بالا
برای اندازه گیری فشار خون پزشک یا متخصص شما معمولا با استفاده از فشار سنج فشار خون را اندازه گیری می کند، پزشک قبل از تشخیص فشار خون بالا دو یا سه بار در زمان ها و موقعیت های مختلف فشار خون را اندازه گیری می کند.
علاوه بر این پزشک ممکن است تست های معمولی مانند آزمایش ادرار، آزمایش خون، آزمایش کلسترول و الکتروکاردیوگرام را برای تشخیص دقیق فشار خون بالا انجام دهد.
پیشگیری از فشار خون بالا
- تغییر روش زندگی برای کاهش فشار خون، پیش از شروع درمان دارویی توصیه میشود
- اجتناب از هرگونه مصرف تنباکو (سیگارت و قلیان و غیره) و مواد مخدر
- حفظ وزن طبیعی بدن
- کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی (زیر ۶ گرم نمک طعام یا زیر ۲٫۴ گرم سدیم در روز)
- انجام منظم ورزشهای ایروبیک نظیر تند راه رفتن(تا ۳۰ دقیقه در روز، اکثر روزهای هفته)
- محدود کردن مصرف الکل
- مصرف زیاد میوه و سبزیجات (به عنوان مثال، حداقل ۵ وعده در روز)
- مصرف چای و شکلات را تا حد امکان محدود و به جای آنها برای درمان فشار خون بالا از عرقیات گیاهی و دم کردنیهای خانگی مثل گل گاوزبان، چای سبز و عناب استفاده کنید
- برخی از مواد مانند فلفل، سبب کاهش فشار خون بالا میشوند ولی در حقیقت شواهد کافی برای این امر وجود ندارد و در حد تحقیق و فرضیه است