هر سال با شروع فصول سرد هوای آلوده مهمان شهرهای پرجمعیت می شود و باعث مختل شدن زندگی شهروندان، آسیب های مختلف به سلامتی و حتی مرگ و میر آنها می شود.
عوامل مختلفی برای بروز آلودگی هوا در شهرها وجود دارد که در مجله اینترنتی خرید ناب به مرور آنها خواهیم پرداخت.
انواع آلودگی
برای اینکه عوامل اصلی آلودگی هوا را متوجه شویم باید چندین تقسیم بندی را متوجه شویم. آلاینده های اصلی هوا میتوانند توسط منابع اولیه یا منابع ثانویه به وجود بیایند. آلاینده هایی که نتیجه مستقیم این فرآیند هستند می توانند آلوده کننده های اولیه باشند. یک مثال واضح از یک آلاینده اصلی، دی اکسید گوگرد تولید شده از کارخانه ها است.
آلاینده هایی ثانویه هستند که به واسطه آمیختگی و واکنش آلاینده های اولیه ایجاد می شوند. دود ایجاد شده توسط تعاملات چندین آلاینده های اصلی به عنوان آلاینده های ثانویه شناخته شده است.
مهمترین آلایندههای هوا
- کربندیاکسید
- کربن مونوکسید
- اکسیدهای نیترورژن
- نیتروژن دیاکسید
- مونوکسیدکربن
- دیاکسیدگوگرد
- اکسیدهای نیتروژن
- کلروفلوئورکربنها
- متان
- آمونیاک
- ترکیبات آلی فرار ( مواد متان – مواد غیر متان)
- ازون
- ذرات معلق مانند ذرات کمتر از ده میکرون
- ذرات معلق اعم از آلی و غیر آلی
- مولکول های بیولوژیکی
- مواد پرتوزا
این آلودگی هوا هم نتیجه فعالیت انسانها و هم فرآیندهای طبیعی است که تغییرات فیزیکی، بیولوژیکی یا شیمیایی در این جو ایجاد میکنند و باعث کاهش یا افزایش میزان درصد آنها میشوند.
جالب است بدانید گاز ازن بخش عمدهای از آلودگی هوای شهرها را تشکیل میدهد که به آن دود نیز گفته میشود. برخی از آلایندههای هوا سمی هستند و استنشاق آنها میتواند احتمال بروز مشکلات سلامتی را افزایش دهد. همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد افراد مبتلا به بیماری قلبی و یا ریوی، افراد مسن یا سالمند و کودکان بیشتر در معرض آلودگی هوا هستند.
فعالیتهای کشاورزی
آمونیاک ساخته شده توسط محصولات مرتبط با کشاورزی، از جمله گازهای خطرناک برای جو زمین میباشد. استفاده از آفتکشها، حشرهکشها و کودهای شیمیایی در انواع فعالیتهای کشاورزی، میتوانند باعث آلودگی هوا و آب شوند. حالا که صحبت از کشاورزی شد ، پیشنهاد می کنیم مقاله صرفه جویی آب در بخش کشاورزی را مطالعه کنید.
عملیاتهای مخصوص استخراج از معدن
منظور از عملیات معدن، عملیاتهایی است که در آن مواد معدنی زیرزمینی با استفاده از تجهیزات ویژه، استخراج میشوند. در طول این عملیاتها، گرد و غبار و مواد شیمیایی زیادی در هوا پخش میشود که در تشدید آلودگی هوا نقش بهسزایی دارند.
سوختهای فسیلی
بیشترین بخش آلودگی هوا مربوط به سوزاندن سوختهای فسیلی است. سوختهای فسیلی مثل زغال سنگ، نفت و بنزین که برای تولید برق و انرژی مورد استفاده قرار میگیرند، موجب انتشار مونوکسید کربن در هوا میشوند.
استنشاق هوای ناشی از آلایندههای سوختهای فسیلی میتواند موجب کاهش اکسیژن رسانی به قلب و بروز بیماریهای تنفسی شود.
گازهای خروجی کارخانهها و صنایع
صنایع تولیدی مقدار زیادی مونوکسید کربن، هیدروکربن، ترکیبات آلی و مواد شیمیایی را در هوا پخش می کنند و به همین دلیل کیفیت هوا را کاهش می دهند. صنایع تولیدی را می توان در هر گوشه ای از زمین یافت و هیچ منطقه ای نیست که تحت تاثیر آن قرار نگرفته باشد.
پالایشگاه های نفت نیز، هیدروکربن و سایر مواد شیمیایی آلوده دیگر را در هوا منتشر می کنند و همچنین باعث آلودگی زمین می شوند.
آلودگی هوای داخل محیط بسته
مواد پاک کننده خانگی و لوازم نقاشی، مواد شیمیایی سمی در هوا را ایجاد می کنند و باعث آلودگی هوا می شوند.
آیا تا به حال متوجه شده اید که هنگامی که دیوارهای خانه خود را رنگ می کنید، بویی بوجود می آید که به معنای واقعی کلمه تحملش غیر ممکن است؟ این همانی است که استفاده مکرررش موجب بیماری های تنفسی می شود.
آلایندههای خانگی
استفاده از محصولات سمی که به آنها ترکیبات آلی فرار نیز گفته میشود، یکی دیگر از عوامل اصلی آلودگی هوا هستند. تهویه نامناسب، درجه حرارت و رطوبت زیاد در کنار استفاده از اسپریهای تمیز کننده و مواد شوینده میتواند موجب آلودگی فضای داخل ساختمان شود.
از طرف دیگر کپک، سیگار و بخار ناشی از شومینه نیز در آلودگی فضای خانه و محل کار مؤثر است.
آتش سوزی، از دلایل اصلی افزایش آلودگی هوا
آتش سوزی نه تنها موجب تغییرات آب و هوایی بلکه موجب آلودگی هوا نیز میشود. سوزاندن بقایای مزرعه نقش مهمی بر آلوده شدن هوا و ورود مواد سمی به جو دارد. حتما شما همراهان گرامی مجله اینترنتی خرید ناب می دانید که دود ناشی از آتش هوا را مه آلود و نفس کشیدن را دشوار میکند.
کپک ها و پوسیدگی های میکروبی
صنایع تولیدی، شیمیایی و نساجی موجب ورود مواد شیمیایی و ترکیبات آلی به جو میشوند. باکتریها و قارچها نقش مهمی در چرخه بیوژئوشیمیایی طبیعت دارند. پوسیدگی میکروارگانیسم موجب آزاد شدن گاز سمی متان میشوند. گاز متان به شدت برای سلامت مضر است و موجب مرگ میشود.
سوزاندن زباله
سوزاندن زبالهها یکی دیگر از مضرترین عوامل مؤثر بر آلودگی هوا است. گزارشها نشان میدهد که در شهر دهلی کشور هند روزانه ۹۵۰۰ تن زباله سوزانده میشود. از همین رو این شهر به عنوان دومین شهر دنیا در تولید زباله شناخته میشود.
سوزاندن زباله موجب بروز آلایندههایی میشود که زمینه بیماریهایی مثل سرطان، مشکلات کبدی، اختلالات سیستم ایمنی، اختلال در تولید مثل و اختلالات عصبی را فراهم میکند.
ریزگردهای هوا
این ریزگردها که با نام SPM شناخته میشوند، از جمله دیگر دلایل آلودگی هوا میباشند. این ریزگردها ناشی از سوختن، گرد و خاک و… میباشند.
تخریب محیط زیست و ساخت و ساز
ساخت و سازهای غیر قانونی در کنار تخریب جنگلها و محیط زیست برای ساخت برجهای تجاری و مسکونی از دیگر عواملی است که بر آلودگی هوا مؤثر است. از طرف دیگر افزایش جمعیت شهرها و تخریب طبیعت موجب افزایش هوای ناپاک به ویژه برای سالمندان و کودکان میشود.
آسیب دیدن لایه اوزون
عامل دیگری که بر آلودگی هوا نقش مهمی دارد، آسیب لایه اوزون است. سوراخ شدن لایه ازون موجب تغییرات آب و هوایی و انتشار گازهای گلخانهای میشود. از طرف دیگر این موضوع موجب گرمتر شدن زمین و افزایش آلودگی هوا میشود.
برخی از راهکارهای مبارزه با آلودگی هوا
برای مقابله با آلودگی هوا روشهای متعددی وجود دارد. در ادامه به مهمترین روش های پیشگیری از آلودگی هوا اشاره شده است.
استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی؛
-
- بررسی سلامت خودرو و اطمینان از عملکرد صحیح آن؛
- عدم استفاده از خودروهای قدیمی و دودزا؛
- محافظت از گیاهان وکاشت گیاهان آپارتمانی برای تصفیه هوای خانه
- استفاده از رنگهای بر پایه آب به جای رنگ روغن؛
- استفاده از خورشید برای تامین انرژی؛
- صرفه جویی در مصرف انرژی؛
- استفاده از گاز طبیعی به جای زغال؛
- عدم استفاده از محصولات غیرقابل بازیافت؛
- کاهش مصرف کاغذ؛
- استفاده از کیسههای کاغذی به جای پلاستیکی؛
- کاهش استفاده از مواد شمیمیایی خطرناک؛
- استفاده از پنکه به جای کولرهای گازی؛
- استفاده از محصولات دارای برچسب انرژی؛
- عدم استفاده از سموم و کودهای شیمیایی برای پرورش گیاهان.
سخن آخر
شما هم مانند ما در مجله اینترنتی خرید ناب اطلاع دارید که تلاش های چندگانه در سطوح شخصی، صنعتی و دولتی در سراسر جهان برای جلوگیری از شدت آلودگی هوا افزایش یافته است و یک اقدام مستقیم در افزایش گرمایش جهانی است. با اینکه ما امروزه شاهد یک سری نوآوری ها و آزمایش هایی هستیم که با گزینه های متناوب و غیر متعارف برای کاهش آلاینده ها همراه است اما همچنان عوامل اصلی آلودگی هوا دردسر ساز هستند و باید توجه بیشتری به آن ها شود.