بازیگری از هنرهای محبوب در بین افراد جامعه است که روز به روز به طرفدار آن اضافه می شود. گاهی این علاقه مندان فکر می کنند بازیگری کاری ساده و راحت است اما زمانی که به مرحله عمل می رسند متوجه می شوند که هر کسی را بهر کاری ساختند.
اما هستند افرادی که در کنار علاقه ، استعداد بازیگری هم دارند و با حضور در این عرصه به موفقیت های زیادی دست پیدا کردند. یکی از این افراد شادروان خسرو شکیبایی است که از هنرمندان مردمی و محبوب این سرزمین بود.
مجله اینترنتی خرید ناب مختصری از زندگینامه این هنرمند فقید را با شما به اشتراک می گذارد.
خسرو شکیبایی
خسروی سینمای ایران در تاریخ ۱۳۲۳/۰۱/۰۷ در تهران متولد شد. او از همان کودکی شیفته هنر بود و توانست مدرک کارشناسی خود را در رشته بازیگری در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران کسب کند.
وی زمانی که فقط ۱۴ سال داشت پدرش را که یک ارتشی بود به دلیل ابتلا به سرطان از دست دادو از همان موقع به کارهایی مانند خیاطی ، ساخت اتاقک های آسانسور و کانال سازی مشغول شد.
شروع فعالیت های هنری خسرو شکیبایی
خسرو ۱۹ ساله بود که اولین حضور خود روی صحنه تئاتر را تجربه کرد و آنقدر در این تئاتر و کارهای دیگر درخشان ظاهر شد تا عباس جوانمرد که کارگردان تئاتر بود از او خواست تا در کارهایش ایفای نقش کند و خسرو شکیبایی به یک بازیگر حرفه ای تئاتر تبدیل شد.
از جمله نمایشهایی که خسرو شکیبایی در آنها حضور داشت:
پنجهٔ عدالت
زیر گذر لوطی صالح
تراژدی کسری
هنگامهٔ شیرین وصال
بلیت تئاتر
پنجه به دست آوردن
صیادان
با خشم به یاد آر
بازرس
سنگ و سرنا
همهٔ پسران من
شب بیست و یکم
بیا تا گل برافشانیم
ورود به عرصه دوبله
خسرو شکیبایی از صدای خاص و منحصر به فردی برخوردار بود و این خصوصیت باعث شد که در سن ۲۴ سالگی و بعد از اتمام دوره خدمت سربازی پای به این عرصه گذارد و مانند کارهایی که قبلا انجام می داد ، در دوبله هم درخشان ظاهر شد و تحسین پیشکسوتان این حوزه را برانگیخت.
سینما و شکار جوایز توسط خسرو شکیبایی
شکیبایی نخستین بار در سال ۱۳۵۳ درفیلم کوتاه و ۱۶ میلیمتری «کتیبه» به کارگردانی فریبرز صالح مقابل دوربین رفت. در سال ۱۳۶۱ در حالی که مشغول بازی در نمایش «شب بیست و یکم» بود، مورد توجه مسعود کیمیایی قرار گرفت و با بازی در نقش کوتاهی در فیلم «خط قرمز» به سینما آمد.
او در فیلمهای دزد و نویسنده، ترن و رابطه خوب ظاهر شد. اما از بعد از بازی در فیلم هامون داریوش مهرجویی (۱۳۶۸) بود که نام خسرو شکیبایی بر سر زبانها افتاد. او برای بازیاش در این فیلم از «هشتمین جشنواره فیلم فجر»، سیمرغ بلورین دریافت کرد و تحسین منتقدان و مردم را برانگیخت.
او برای بازی در فیلم کیمیا (احمد رضا درویش-۱۳۷۳) بار دیگر برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول از سیزدهمین جشنواره فیلم فجرشد. او سومین سیمرغ خود را هم برای بازی در نقش عادل مشرقی فیلمِ سالاد فصل (فریدون جیرانی) گرفت. از آخرین افتخارات شکیبایی هم دیپلم افتخار برای فیلم اتوبوس شب (کیومرث پوراحمد) بود. شکیبایی آخرین جایزهاش را از ششمین جشن ماهنامه «دنیای تصویر» برای بازی در فیلم «کاغذ بی خط» دریافت کرد.
پس از گذشت نزدیک به ۲۲ سال از اولین حضورش در فیلم کیمیایی، در فیلم حکم (۱۳۸۳) باری دیگر در فیلم وی در کنار عزتالله انتظامی ایفای نقش کرد. در ۹ تیرماه ۱۳۸۷ در دومین جشن منتقدان سینمایی، جایزه یکی از برترین بازیگران سی سال سینمای پس از انقلاب را گرفت. او همچنین در بیست و ششمین جشنواره فیلم فجر، بازیگر و گوینده تیزر جشنواره بود.
کارنامه سینمایی خسرو شکیبایی
خط قرمز (مسعود کیمیایی – ۱۳۶۱)
دادشاه (حبیب کاووش – ۱۳۶۲)
صاعقه (۱۳۶۴)
رابطه (پوران درخشنده – ۱۳۶۵)
دزد و نویسنده (کاظم معصومی – ۱۳۶۵)
ترن (امیر قویدل – ۱۳۶۶)
شکار (مجید جوانمرد – ۱۳۶۶)
هامون (داریوش مهرجویی – ۱۳۶۸)
عبور از غبار (پوران درخشنده – ۱۳۶۸) ابلیس (احمدرضا درویش – ۱۳۶۸)
جستجو در جزیره (مهدی صباغزاده – ۱۳۶۹)
سارا (داریوش مهرجویی – ۱۳۷۱)
پرواز را بخاطر بسپار (حمید رخشانی – ۱۳۷۱)
یکبار برای همیشه (سیروس الوند – ۱۳۷۱)
بلوف (ساموئل خاچیکیان – ۱۳۷۲)
کیمیا (احمدرضا درویش – ۱۳۷۳)
پری (داریوش مهرجویی – ۱۳۷۳)
درد مشترک (یاسمین ملک نصر – ۱۳۷۳)
لژیون (سیدضیاءالدین دری – ۱۳۷۳)
سایه به سایه (علی ژکان – ۱۳۷۴)
خواهران غریب (کیومرث پوراحمد – ۱۳۷۴)
سرزمین خورشید (احمدرضا درویش – ۱۳۷۴)
عاشقانه (علیرضا داودنژاد – ۱۳۷۴)
روانی (داریوش فرهنگ – ۱۳۷۶)
زندگی (اصغر هاشمی – ۱۳۷۶)
دختردایی گمشده (داریوش مهرجویی – ۱۳۷۷)
میکس (داریوش مهرجویی – ۱۳۷۸)
دختری بنام تندر (حمیدرضا آشتیانی پور – ۱۳۷۹)
کاغذ بی خط (ناصر تقوایی – ۸۰/۱۳۷۹)
مزاحم (سیروس الوند – ۱۳۸۰) – اثیری (محمدعلی سجادی – ۱۳۸۰)
صبحانه برای دو نفر (مهدی صباغزاده، ۱۳۸۲)
ازدواج صورتی (منوچهر مصیری، ۱۳۸۳) – سالاد فصل (فریدون جیرانی، ۱۳۸۳)
حکم (مسعود کیمیایی، ۱۳۸۳)
پیشنهاد پنجاه میلیونی (مهدی صباغزاده، ۱۳۸۳)
وب ها: وب بود (فریدون جیرانی، ۱۳۸۴) – عروسک فرنگی (فرهاد صبا، ۱۳۸۴)
چه کسی امیر را کشت؟ (مهدی کرم پور، ۱۳۸۴)
اتوبوس شب (کیومرث پوراحمد، ۱۳۸۵)
دست های خالی (ابوالقاسم طالبی، ۱۳۸۵)
رئیس (مسعود کیمیایی، ۱۳۸۵)
حضور موفق در تلویزیون
خسرو شکیبایی در سال ۱۳۵۳ در یک فیلم کوتاه به نام کتیبه ایفای نقش کرد و سال بعد آن به دعوت از محمد رضا اصلانی برای حضور و بازی در سریال به نام سمک عیار به توافق رسید. پس از آن در سریالهایی چون لحظه، کوچک جنگلی، مدرس، آواز مه، تفنگ سر پر و … ایفای نقش کرد.
شکیبایی با بازی در سریال هایی مانند روزی روزگاری و خانه سبز ، باز هم هنر خود را به رخ کشید تا جایی که با گذشت چندین سال از پخش این سریال ها ، هنوز هم محبوب هستند و بینندگان خودش را دارد.
درگذشت خسروشکیبایی
خسرو شکیبایی مدتی به بیماری هپاتیت C مبتلا و تحت درمان بود اما این بیماری خاموش کم کم به کبد او صدمه زد و همزمان با آن هم درگیر بیماری دیابت بود. متاسفانه شکیبایی در ساعت ۴ صبح جمعه ۲۸ تیرماه ۱۳۸۷ در سن ۶۴ سالگی در اثر بیماری عارضه قلبی در بیمارستان پارسیان تهران درگذشت و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا دفن شد.
در پی این رویداد، رئیس جمهور سابق ایران، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس و رئیس سازمان صدا و سیما پیام تسلیت صادر کردند. همچنین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، پیام تسلیت رئیس جمهور وقت را در مراسم تشییع پیکر «خسرو شکیبایی» اعلام داشت.
کلام آخر
خسرو شکیبایی و بسیاری از هنرمندان فقید این مرز و بوم از جنس مردم بودند و محبوبیت آنها اول بخاطر اخلاق ومنش خوبشان و بعد هنر بی نظیر آنها بود. به راستی که، خرم آن نغمه که مردم بسپارند به یاد.